BG CZ HU LT LV PL RO SK

Tratamentul pe termen lung cu sulfat de glucozamină întârzie progresia artritei genunchiului (încetinește procesul degenerativ al cartilajului articular)


Metoda: 202 pacienți cu osteoartrită la nivelul genunchiului (folosind criteriile Colegiului American de Reumatologie) au fost randomizați pentru a primi 1500 mg/zi sulfat de glucozamina pe cale orală sau placebo. Modificările radiografice ale lățimii minime a spațiului intraarticular au fost determinate la nivelul compartimentului medial al articulatiei tibiofemurale, iar simptomele au fost evaluate prin indicele ago-funcțional Lequesne și WOMAC. Pacienții au fost urmăriți timp de 3 ani. (Notă: Studiul a fost realizat de reumatologi cehi de top).


Rezultate: La pacienții tratați în fiecare an cu placebo, s-a observat o îngustare progresivă a spațiului articular (îngustarea spațiului articular = pierderea cartilajului articular). La pacienții tratați cu sulfat de glucozamină nu s-a înregistrat nicio îngustare a spațiului articular, cu o diferență semnificativă, comparativ cu grupul placebo, la fiecare punct.


Îngustarea spațiului articular după fiecare an de tratament

Studiu 5a

Numărul de pacienți evaluați în grupul placebo și în grupul glucozamin sulfat, a fost de 84 și 83 la 1,57 ani și 68 la anul 2 ani, precum și 55, respectiv 65 la 3 ani. Barele de eroare reprezintă SEM. Asterisc indică P <= .05, comparativ cu placebo; pumnal, P <0.01 vs placebo1.


Pacienții cu îngustarea spațiului articular mai mare de 0,5 mm

Studiu 5b

Proporția dintre toți pacienții randomizați (n = 101 în fiecare grup) cu îngustarea spațiului articular mai mare de 0,5 mm de-a lungul studiului1.


Bibliografie

1. Pavelka K, Gatterova J, Olejarova M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis. Arch Int Med 2002;162:2113–23.