BG CZ HU LT LV PL RO SK

Glucozamina sulfat, comparativ cu paracetamolul, a avut un efect clinic mai semnificativ la pacienții cu osteoartrită


Metoda: 318 pacienți au participat la un studiu comparativ, dublu orb, randomizat. Pacienții au fost repartizați aleatoriu. Cele trei grupuri au fost tratate cu 1500 mg/zi sulfat de glucozamină (n_106), acetaminofen (paracetamol) 3 g/zi (n_108) sau placebo (n_104). După 6 luni, indicele Lequesne a fost modificat în sens pozitiv. Parametrii secundari au inclus scorul WOMAC și răspunsul în conformitate cu criteriile Societății Internaționale de Cercetare a Osteoartritei.


Efectele sulfatului de glucozamină asupra simptomelor osteoartritei genunchiului în timpul unui tratament de 6 luni.

Studiu 3

Media și SEM schimbă în indicele Lequesne dupa 1, 3 și 6 luni de tratament, în populația cu intenție de tratament (n = 104 în grupul placebo, 108 în grupul de acetaminofen și 106 în grupul de sulfat de glucozamină). * = P = versus placebo1.


Rezultate: sulfatul de glucozamină a fost mai eficace comparativ cu placebo în îmbunătățirea scorului Lequesne, cu o scădere finală de 3,1 puncte, comparativ cu 1,9 în grupul placebo. Scăderea de 2,7 puncte a scorului în grupul tratat cu acetaminofen (paracetamol) nu a fost semnificativ diferită față de cea cu placebo. Rezultate similare au fost observate pentru indicele WOMAC. Au existat multe efecte pozitive în grupul tratat cu sulfatul de glucozamină (39,6%) și acetaminofen (paracetamol) (33,3%) comparativ cu placebo (21,2%).
Siguranța a fost bună și comparabilă între grupuri.


Concluzii: Rezultatele acestui studiu indică faptul că sulfatul de glucozamină la o doză de 1500 mg/zi este mai eficace decât placebo în tratarea simptomelor OA genunchiului. Deși acetaminofen (paracetamol) a avut, de asemenea, o rată de răspuns mai mare, comparativ cu placebo, nu a reușit să demonstreze efecte semnificative asupra indicilor algofuncționali.


Bibliografie

1. 1. Herrero-Beaumont G, Ivorra JAR et al. Glucosamine sulfate in knee osteoarthritis symptoms: a randomised, double-blind, placebo-controled study using acetaminophen as a side comparator. Arthritis Rheum 2007;56:555-567