BG CZ HU LT LV PL RO SK

Efectul glucozamin sulfatului în osteoartrita genunchiului persistă și după încetarea tratamentului, spre deosebire de tratamentul cu AINS


Metoda: 329 de pacienți (245 femei, 84 bărbați; vârsta medie de 67 de ani) au fost randomizați în 4 grupe omogene. Pacienții au fost tratați timp de 90 de zile, astfel:
Grupa 1: 1500mg glucozamin sulfat (GS)
Grupa 2: 20mg piroxicam (Pir)
Grupa 3: GS+Pir
Grupa 4: placebo (Plac)
Pacienții au fost supravegheați timp de 60 de zile după terminarea tratamentului.


Rezultate: Variabila principală de eficacitate a fost reprezentată de indicele Lequesne. S-au constatat efecte semnificative la tratament (p=0.0001), efecte și interacțiuni în timp. Reacțiile adverse în timpul tratamentului au fost prezente la 19 pacienți tratați cu Plac (24,4%), la 12 pacienți tratați cu GS (14,8%), la 36 pacienți tratați cu Pir (40,9%) și la 28 pacienți tratați cu GS+Pir (35,9%) p=0,00012.


S-a confirmat că GS reprezintă o substanță cu acțiune lentă în tratamentul simptomatic al osteoartritei cu eficacitate și toleranță crescute. Efectele pozitive ale GS s-au resimțit și după întreruperea tratamentului 1,2.


Studiu comparativ sulfat de glucozamină vs piroxicam

Studiu 4

S-a confirmat că GS reprezintă o substanță cu acțiune lentă în tratamentul simptomatic al osteoartritei cu eficacitate și toleranță crescute. Efectele pozitive ale GA s-au resimtit și după întreruperea tratamentului.


Concluzii: Rezultatele acestui studiu indică faptul că sulfatul de glucozamină la o doză de 1500 mg/zi este mai eficace decât placebo în tratarea simptomelor OA genunchiului. Deși acetaminofen (paracetamol) a avut, de asemenea, o rată de răspuns mai mare, comparativ cu placebo, nu a reușit să demonstreze efecte semnificative asupra indicilor algofuncționali.


Bibliografie

1. Thie NM, Prasad NG, Major PW: Evaluation of glucosamine sulfate compared to ibuprofen for the treatment of temporomandibular joint osteoarthritis: a randomized double blind controlled 3 month clinical trial. J Rheumatol 2001; 28: 1347 – 1355.

2. Rovati LC, Giacovelli G, Annefeld M, Dreiser RL, Avouac B. A Large, Randomised, Placebo Controlled, Double-blind study of Glucosamine Sulfate vs. Piroxicam and vs their Association, on the Kinetics of the Symptomatic Effect in Knee Osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage 1994;2(suppl 1):56