BG CZ HU LT LV PL RO SK

Osteoartrita


Osteoartrita (OA) este o boală cronică degenerativă a articulațiilor, una dintre cele mai frecvente boli ale articulațiilor periferice ce afectează populația noastră. Osteoartrita este caracterizată prin degenerarea progresivă a articulațiilor, în special a cartilajului articular, însă, toate țesuturile articulare sunt afectate, inclusiv structurile adiacente. Condiția fizică duce la deformări și la o pierdere treptată a funcției biomecanice a articulației. Aceasta este o cauză majoră de handicap la persoanele în vârstă.

Studiu 4

Principala caracteristică a osteoartritei este reprezentată de pierderea progresivă a cartilajului și, în același timp, formarea de os nou sub formă de osteofite. Pe măsură ce boala progresează, formarea de osteofite devine mai pronunțată și spațiul articular se îngustează. În stadiile avansate ale bolii, scleroza severă și deformarea osoasă pot fi văzute la scanarea cu raze x.


Debutul simptomelor este tipic după vârsta de 50 de ani. Durerea și umflarea articulației afectate reprezintă principalul simptom, respectiv cauza pentru care pacienții solicită ajutor medical. Rigiditatea este, de asemenea, un simptom tipic, mai ales în timpul dimineții. Deși osteoartrita afectează cel mai adesea articulațiile genunchiului, aceasta poate afecta și articulațiile șoldului, articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, coloana lombară și cervicală. Afectarea genunchiului și șoldului poate limita în mod semnificativ mobilitatea pacientului și poate afecta calitatea vieții acestuia. Dizabilitatea, nevoia pentru farmacoterapie și tratamentul chirurgical (în cazurile severe) reprezintă o povară economică semnificativă pentru societate, mai ales având în vedere faptul că 40% din persoanele de peste 65 de ani au probleme legate de osteoartrită la genunchi sau șold.


Diagnosticul medicului se bazează pe istoric, examen clinic și radiografia care confirmă diagnosticul ajutând la evaluarea severității bolii. Rezultatele radiografiei nu se corelează întotdeauna cu gradul de durere și alte constatări cu privire la examenul fizic.Terapia în osteoartrită ar trebui să fie complexă și constă în măsuri non-farmacologice și farmacologice. Tratamentul non-farmacologic include educarea pacientului, scăderea în greutate, exerciții fizice regulate și diferite dispozitive, cum ar fi pantofii speciali sau ajutoarele pentru sprijin. Sunt de asemenea folosite diferite metode de fizioterapie.


Tratamentul farmacologic este axat în principal pe reducerea durerii. Paracetamolul este recomandat ca tratament de primă linie pentru durerea ușoară până la moderată. De asemenea, de preferat sunt și analgezicele pe termen lung, ca urmare a profilului de siguranță bun.


Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) sunt utilizate fie sistemic, fie local. AINS orale sunt utilizate pe scară largă ca tratament farmacologic al durerii în osteoartrită și, în acest sens, ele sunt mult mai eficiente decât paracetamolul la mulți pacienți. Utilizarea lor pe termen scurt este o practică comună, însă, utilizarea lor pe termen lung este considerată inadecvată din cauza unui risc de efecte secundare grave la nivel gastro-intestinal. Ele pot fi de asemenea aplicate local și, în acest context sunt foarte sigure. Riscul efectelor secundare la nivel gastro-intestinal este mai mic la noua generație de COX-2 selective. Analgezicele opioide sunt alternative utile pentru reducerea durerii la pacienții la care AINS sunt contraindicate, ineficiente sau prost tolerate.Grupul de medicamente simptomatice cu acțiune lentă pentru osteoartrită (SYSADOA) include glucozamin sulfat, condroitin sulfat, diacereina și acid hialuronic. Cele mai multe dintre aceste medicamente acționează la nivelul metabolismului cartilajului. Acestea au fost studiate în ultimii ani și s-a arătat că, în afara efectului lor simptomatic, pot modifica structura cartilajului.


În cazul în care măsurile farmacologice nu sunt suficiente pentru a controla simptomele osteoartritei, în special durerea, este indicat tratamentul chirurgical.