BG CZ HU LT LV PL RO SK

Ingrediente active folosite în Proenzi


Glucozamin sulfat si condroitin sulfat

Glucozamin sulfat si condroitin sulfat sunt componente structurale ale cartilajului articular si tesuturilor conjunctive (oase, ligamente, tendoane). Glucozamin sulfat este un constituent natural al glucozaminoglicanilor in matricea cartilajului articular si in lichidul sinovial.


N-acetil glucozamina (NAG)

O alta forma de glucozamina este N-acetil glucozamina. NAG este componenta principala a matricei structurale a tesutului conjunctiv de la nivelul articulatiilor (de ex glucozaminoglicanii (GAG) – condroitina si acid hialuronic). NAG este un precursor esential al acidului hialuronic si al condroitinei in corpul uman.


MSM (metilsulfonilmetan)

Este cunoscut sub mai multe denumiri, inclusiv DMSO2, metil sulfona si dimetil sulfona. MSM este sursa de sulf organic. Aceasta substanta apare in mod natural in anumite plante primitive, este prezenta in cantitati mici in multe produse alimentare si bauturi. Este cometcializata ca supliment alimentar, de multe ori in combinatie cu glucozamina si/sau condroitina.
Colagen

Exista aproximativ 28 de tipuri de colagen, reprezentand 30% din masa totala de proteine a corpului uman. Caracteristica structurala comuna a tipurilor de colagen este prezenta a trei lanturi polipeptidice denumite α-lanturi, care formeaza un triplu helix. Diversitatea tipurilor de colagen este determinata, in principal, de existenta mai multor α-laturi, cu numere diferite de aminoacizi. Tipurile de colagen de la nivelul cartilajului articular sunt diferite de cele de la nivelul tendoanelor, pielii, vaselor de sange sau discurilor intervertebrale.

Triplu Helix

Forma Triplu-helix de colagen


Colagen de tip I

Colagenul de tip I este cel mai comun tip de colagen. Un lucru putin cunoscut este faptul ca 50% din totalul cantitatii de colagen se gaseste in oase, iar 90% din acesta este colagen de tip I. In gama Proenzi se regaseste colagenul de tip I hidrolizat. Colagenul hidrolizat este format din peptide cu greutate moleculara mica. Moleculele de colagen sunt denaturate si partial hidrolizate pentru a forma gelatina.


Colagenul de tip II

In cartilajul articular cea mai frecventa forma de colagen este colagenul de tip II. In produsele noastre folosim o forma nedenaturata (forma activa) din acest colagen. Colagenul de tip II nedenaturat se obtine prin prelucrare limitata, folosind caldura foarte putin sau deloc – suficient pentru a concentra colagenul si pentru a-l face solubil. Procesul de fabricatie asigura forma nativa, de triplu helix, a colagenului.


Boswellia serrata

Boswellia serrata este un copac tropical de dimensiuni medii, cu coaja de culoare cenusie. Este originar din India, dar se gaseste si in alte regiuni tropicale din Asia si Africa. Cand este decupata, coaja de Boswellia produce o rasina cleioasa care este folosita in diverse scopuri. Rasina de Boswellia (contine acidul boswellic) a fost mult timp folosita in medicina traditional din India Ayurveda pentru efectele sale benefice asupra sanatatii tractului respirator sau tractului gastro-intestinal. De asemenea, aceasta influenteaza favorabil sanatatea inimii (ca urmare a mentinerii colesterolului in limitele normale) sau a functiei mentale. Mai mult decat atat, Boswellia Seratta mentine starea de sanatate a articulatiilor si flexibilitatea acestora.


Boswellia serrata