BG CZ HU LT LV PL RO SK

Exerciții pentru menținerea mobilității genunchiului


Exercițiul 1

Exercitiul 1a

Sprijinindu-vă pe palme și pe genunchi, inspirați și arcuiți coloana, până ce spatele devine concav. Expirați și contractați mușchii abdominali, revenind la poziția inițială.

Obiectiv: Relaxarea coloanei vertebrale.


Exercițiul 2

Exercitiul 2a

Stați jos și întindeți picioarele în lateral. Aplecați trunchiul către piciorul drept, și, în același timp ridicați vârful piciorului. Așteptați în această poziție timp de 10 - 20 sec. Repetați de 3 până la 5 ori. Schimbați piciorul și reluați același proces.

Obiectiv: Întinderea mușchilor de pe partea din spate a coapselor și gambelor, respectiv întinderea mușchilor trunchiului.
Greșeală: Picioarele îndoite de la genunchi.
Notă: Exercițiul poate fi efectuat și în poziția așezat, cu picioarele apropiate.
Exercițiul 3

Exercitiul 3a

Stați cu fața la perete, cu brațele întinse. Faceți un pas înainte cu piciorul drept și transferați-vă greutatea pe el. Pentru o mai bună stabilitate îndoiți brațele. Mențineți tălpile picioarelor complet pe sol și degetele de la picioare îndreptate spre perete. Aplecați piciorul drept încet până când simți tensiunea mușchilor. Mențineți această poziție timp de 10 - 20 sec. Repetați exercițiul de 3 până la 5 ori.

Obiectiv: Întinderea mușchilor gambei.
Greșeală: Ridicarea călcâiului de la sol, poziția curbată a spatelui.


Exercițiul 4

Exercitiul 4a

Stați cu fața la perete, îndoiți piciorul drept, țineți cu mâna de glezna piciorului și trageți piciorul către fese. Rămâneți în această poziție pentru 10 până la 20 secunde. Repetați și cu celălalt picior. Pentru stabilitate vă puteți sprijini de perete. Se repetă de 3 până la 5 ori.

Obiectiv: Întinderea mușchiului din față al coapsei.
Exercițiul 5

Exercitiul 5a

Stând în picioare, depărtați ușor picioarele. Transferați greutatea pe piciorul drept si lasați-vă ușor spre sol. Întindeți piciorul stâng în lateral. Astfel, puteți simți tensiunea mușchilor de pe coapsa interioară. Aplecați-vă până ce piciorul stâng este complet întins. Vă rugăm să așteptați în această poziție finală 10 până la 20 de secunde. Repetați mișcarea, inversând poziția picioarelor. Efectuați exercițiul de 3 până la 5 ori.

Obiectiv: Întinderea mușchilor interiori ai coapsei.
Greșeală: Îndoirea genunchiului de la piciorul întins, ridicarea piciorului întins de la sol.
Notă: Vă recomandăm să faceți acest exercițiu folosindu-vă de un punct de sprijin.


Exercițiul 6

Exercitiul 6a

Așezați-vă pe scaun cu spatele drept. Încordați mușchii abdominali și îndreptați privirea înainte; îndreptați ușor unul dintre genunchi la câțiva centimetri de sol și efectuați o mișcare de rotație; fiecare picior.

Obiectiv: Întărirea mușchilor coapselor.