Pentru flexibilitate

Glucozamina - ce beneficii are pentru sănătate și cum acționează în sinergie cu condroitina

Prevenție
Articulații
Glucozamina este un compus natural care se găsește în cartilajele articulare. Sulfatul de glucozamină este folosit în special pentru ameliorarea inflamației, deteriorării sau pierderii de cartilaj, arată https://www.mayoclinic.org/. Află mai departe detalii despre glucozamină: ce beneficii are pentru articulații și ce efecte are atunci când este administrată împreună cu condroitina!

Ce este glucozamina?

Glucozamina este un compus chimic care se regăsește în mod natural în organism și care, alături de alți compuși chimici, contribuie la formarea de tendoane, ligamente, cartilaje și a lichidului sinovial. Aportul nutrițional cu glucozamină, împreună cu condroitină, are rolul de a încetini procesul de deteriorare a cartilajelor articulare, prin susținerea proceselor de regenerare a acestora și prin stimularea creșterii cantității de lichid sinovial. Suflatul de glucozamină, pe lângă efectul condroprotector, are și un efect antiinflamator pronunțat.

Suplimentele din glucozamină și condroitină sunt realizate din cartilaj de origine animală (vaci, porci sau crustacee) sau sunt fabricate în laborator. Glucozamina este comercializată în diferite forme – suflat de glucozamină sau clordihdrat de glucozamină. Datorită efectelor sinergice ale acestor compuși, de obicei, glucozamina este disponibilă în combinație cu condroitina, în suplimentele alimentare. Acestea sunt recomandate pentru tratamentul simptomatic al osteoartritei, arată https://www.arthritis.org/.

Și condroitina se găsește în mod natural în organism și este o componentă majoră a cartilajului. În suplimentele alimentare, condroitina provine din surse naturale precum cartilaj de rechin sau bovine sau este realizată în laborator. Condroitina menține cartilajul sănătos prin absorbția fluidului (în special a apei) în țesutul conectiv. De asemenea, blochează enzimele ce deteriorează cartilajul și stimulează capacitatea organismului de a produce cartilaj nou.

Rezultatele unor studii științifice arată că suplimentele ce conțin condroitină pot fi eficiente în tratamentul osteoartritei, în special al celei ce afectează genunchii și șoldurile, arată https://www.mountsinai.org/. Iată care sunt concluziile acestor studii:

  • Condroitina poate reduce durerile cauzate de osteoartrită
  • Reduce umflarea și rigiditatea articulațiilor
  • Ameliorează simptomele până la 3 luni după terminarea tratamentului

Unele studii arată că este nevoie de administrarea condroitinei pe o perioadă de 2-4 luni pentru a simți efectele acesteia, deși unele persoane pot simți o ameliorare a simptomelor mai devreme, arată aceeași sursă.

Rolurile glucozaminei

Glucozamina este produsă în mod natural de organism, însă, pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile acesteia scad, ceea ce poate duce la deteriorarea articulațiilor. Astfel apar simptome precum durere, umflare sau inflamare. Glucozamina, împreună cu condroitina, protejează celulele numite condrocite, care ajută la menținerea structurii cartilajului. Suplimentele ce conțin glucozamină și condroitină pot încetini deteriorarea cartilajului și pot ameliora durerea articulară, arată https://www.arthritis.org/.

Beneficiile glucozaminei

Una dintre principalele acțiuni ale glucozaminei este stimularea formării de glicozaminoglicani, molecule care ajută la formarea și repararea cartilajelor. De asemenea, glucozamina stimulează pătrunderea sulfului în cartilaj, iar datorită acestui efect, suflatul de glucozamină este recomandat frecvent pentru menținerea sănătății articulațiilor.

Iată care sunt principalele afecțiuni ale articulațiilor în tratamentul cărora poate fi prescrisă glucozamina:
  • Osteoartrita. Glucozamina poate ameliora durerile apărute în zona genunchilor, iar unele cercetări arată că poate ajuta la încetinirea degenerării asociate osteoartritei, arată https://www.mayoclinic.org/.
  • Artrita reumatoidă. Unele studii arată că administrarea de clorhidrat de glucozamină poate reduce durerea provocată de artrita reumatoidă, arată aceeași sursă.

Ai grijă de sănătatea articulațiilor cu ajutorul produselor Proenzi, ce conțin glucozamină și condroitină, alături de alte ingrediente cu efect antiinflamator!

Surse:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis-pain https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis-pain

S-ar putea să îți placă

Află de ce ne dor articulațiile când vine frigul!
Află de ce ne dor articulațiile când vine frigul!
Află mai departe detalii despre cauzele apariției durerilor de articulații în sezonul rece, metode de ameliorare a disconfortului și de îngrijire a articulațiilor în anotimpul răcoros!
Citește mai mult
Cum să eviți durerile de articulații la locul de muncă
Cum să eviți durerile de articulații la locul de muncă
Cum să eviți durerile de articulații la locul de muncă. Iată ce măsuri de prevenție poți lua, astfel încât să eviți apariția durerilor articulare!
Citește mai mult
Cum să previi durerile de articulații în timpul vacanței
Cum să previi durerile de articulații în timpul vacanței
Cum să previi durerile de articulații în timpul vacanței. Află din acest articol ce poți face pentru a evita durerile de articulații în timp ce călătorești!
Citește mai mult
Activități recomandate persoanelor cu dureri de genunchi
Activități recomandate persoanelor cu dureri de genunchi
Ce activități sunt potrivite pentru dumneavoastră dacă doriți să faceți sport, dar vă dor genunchii?
Citește mai mult
Mamele cu dureri de spate lombare
Mamele cu dureri de spate lombare
Postura se schimbă constant în timpul sarcinii.
Citește mai mult
Primăvara a sosit, este timpul să mergeți în grădină!
Primăvara a sosit, este timpul să mergeți în grădină!
Indiferent dacă grădinăritul este hobby-ul sau profesia dumneavoastră, jumătate din populația cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani prezintă dureri la nivelul spatelui, genunchilor sau umerilor în timpul activităților de grădinărit.
Citește mai mult
Ce sport este recomandat pentru dumneavoastră dacă aveți probleme cu articulațiile?
Ce sport este recomandat pentru dumneavoastră dacă aveți probleme cu articulațiile?
Din păcate, mulți oameni nu își protejează articulațiile în mod corespunzător în timpul activităților sportive, iar acest lucru cauzează adesea dureri la nivelul acestora chiar și la o vârstă fragedă.
Citește mai mult
Mânâncă și bea bine!
Mânâncă și bea bine!
Cum să vă protejați cel mai bine articulațiile? Există un asemenea lucru cum ar fi o dietă prietenoasă cu articulațiile? Ce ar trebui să mâncați pentru a vă sprijini articulațiile
Citește mai mult
Aerul condiționat și durerile articulare
Aerul condiționat și durerile articulare
Perioada verii și undele de căldură sunt peste puterea noastră. Temperaturile ridicate aduc mult disconfort: vă simțiți rău, nu puteți performa la locul de muncă, vă este greu să vă concentrați.
Citește mai mult